Sayı 23 Cilt 2 ( Aralık 2012 )
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Güncel Gönderiler
Öğe Kültürel ve tarihi açıdan Karaman’daki Hatuniye Medresesi’nin yeri(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2012) Dilay, SedaTarihten günümüze ulaşan yapılar incelendiğinde eğitim merkezlerinin toplumlar için büyük önem taşıdığı görülmektedir. Anadolu kültüründe de çok eski çağlardan beri eğitime büyük önem verilmiştir. Her türlü gelişimin eğitimden geçtiğine inanılmıştır. Hıristiyanlık kültüründe Manastır adı verilen bu yapılar, İslam kültüründe Medrese adını almıştır. Tarihimiz incelendiğinde Medreselerden yetişmiş çok sayıda bilim adamı bulunduğu görülmektedir. Karamanoğlu Beyliğinde, Hatuniye Medresesinin en büyük eğitim merkezi olduğu bilinmektedir. Bu yapıya verilen önem üzerindeki kitabe ve süslemelerden anlaşılmaktadır. Sadece taç kapısındaki süslemesi dahi eğitime ne kadar çok önem verildiğini göstermektedir. Geçmişte eğitime büyük hizmetler veren yapı, günümüzde Karaman tarih ve kültürünün aynası olmuştur. Karamanda tarih ve kültür denilince ilk akla gelen yapı olan Hatuniye Medresesi bu çalışmanın konusu olmuş,. Yapının süslemeleri ile Karaman kültür ve turizmine olan katkıları ele alınmıştır.Öğe Gökçeada e-koagro turizm projesi(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2012-12) Çavuşoğlu, MehmetTürkiye’nin sürdürülebilir turizm kalkınmasında lokomotif olabilecek Ekoagro Turizm, deniz, kum, güneş turizmi olarak adlandırılan kitlesel turizmden farklı bir turistik faaliyet yapmak isteyenlere, kırsal bölgelerin doğal yaşantısı ve bozulmamış çevre olanaklarından faydalanarak doğayla baş başa zaman geçirebilecekleri, çok farklı aktivitelerden oluşmuş farklı tatil yapma seçenekleri sunmaktadır. Kırsal Turizm faaliyetlerinden birisi olan Ekoagro Turizmin amacı, genellikle deniz kıyılarında yoğunlaşmış ve yılın sadece birkaç ayında yapılabilen kitlesel turizm faaliyetlerini, tüm yıl boyunca yapılabilen bir turizm modeli olarak, tarımla turizmi birbirine kaynaştırmak ve turizm faaliyetlerini çeşitlendirerek ülke çapında yapılabilir hale gelmesini sağlamaktadır. Bu çalışmada öncelikle Ekoagro Turizm kavramının tanımı yapılmış ve Ekoagro Turizmin özellikle kırsal bölgelerin turizm sektörüne katılması, bu bölgelerdeki ekonominin gelişmesi ve istihdam olanaklarının artmasına yapacağı katkılar özetlenmiştir. Daha sonra binlerce yıllık köklü bir tarım ve hayvancılık geçmişine sahip Gökçeada’da yapılabilecek Ekoagro Turizm faaliyetlerinin tanıtımı yapılmıştır. Son bölümde ise Sanal Organizasyon kavramı ve “Gökçeada E-koagro Turizm” web site projesi, sonuç ve öneriler yer almaktadır.Öğe Ekoturizm kaynaklarının geliştirilmesi Doğu Marmara Bölgesi örneği(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2012-12) Akay, Bayram; Zengin, BurhanettinBu çalışmada ekoturizm kavramına yönelik giriş bilgileri verildikten sonra, Doğu Marmara Bölgesi’nin (Bolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya ve Yalova) ekoturizmi potansiyeli açısından arz kaynakları incelenmiştir. Araştırma ikincil veri kaynaklarından elde edilen veriler üzerinden yürütülmüş ve verilerin analizi nitel araştırma yöntemlerinden GZFT (SWOT) analiz tekniği kullanılarak yapılmıştır. Sonuç olarak, bölge sayısız ekolojik kaynaklara (400 yayla, ormanlar, flora ve fauna çeşitliliği, mağaralar, şelaleler, göl ve göletler, tabiat parkları, doğa yürüyüşü alanları, dağlar, akarsular, kaplıcalar vb) ve kültürel değerlere sahip olmasına rağmen henüz yeterli ilgiyi görmemektedir. Ortak pazarlama anlayışının ortalama kalış süresini, turist sayısını artıracağı ve etkin tanıtıma katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bölgede turizmi en gelişmiş il Bolu olup, bu il ile benzerlikler arz eden diğer iller de ekoturizm açısından geliştirilebilecek niteliktedirÖğe Karaman Kültüründe Tartan Evinin önemi(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2012-12) Kahraman, Gülşenİnsanoğlu yerleşik hayata geçtikten sonra, özellikle barındıkları yapılara büyük önem vermişlerdir. Yapının ihtişamı, süslemesi içinde yaşayanların kültürü hakkında bizlere bilgi vermektedir. İnsanlar mimari yapılarda kullandıkları bezemelerle o döneme ışık tutmuşlardır. Karaman kültüründe önemli yer tutan Tartan evi Anadolu’daki Türk evlerinin en güzel örneklerinden biridir. 19.yy ortalarında Sami Tartan’ın dedesi Hacı Ahmed Efendi tarafından yaptırılan bu ev, resimli Türk evleri arasındadır. Bu çalışmada Tartan evindeki bezeme unsurları ele alınmıştır. Yapı içinde yer alan süsleme elemanları fotoğraflarla belgelenmiştir. Literatür araştırması ile de bölgedeki diğer evler ile benzeyen ya da ayrışan tarafları ele alınmıştır. Araştırma sonucunda; Evde ahşap süslemeden daha ziyade kalemişi süslemeler dikkati çekmektedir. Kapıların üzerindeki üçgen alanlarda bitkisel bezemeli kartuşlar, oda çiçekliklerinde, tavan eteklerinde zengin bitkisel süslemeler görülür. Bazı çiçekliklerde perde, bazısında ise saat tasvirleri vardır. Yapı plan ve süsleme olarak İstanbul evlerine benzemektir.Öğe Erzurum Çifte Minareli Medrese taş süsleme örnekleri(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2012-12) Aydın, TevhideErzurum Çifte Minareli Medrese’nin taş süslemeleri araştırma evreni oluşturmuştur. Hatuniye Medresesi olarakta bilinen bu değerli mimari yapının süslemeleri, bazı yerlerde yarım kalmış olmasına karşın Anadolu Selçuklu Döneminin zengin motif ve kompozisyon çeşitliliğini sergilemektedir. Medrese, gerek taş süsleme gerekse çini süsleme açısından eşsiz örneklere sahiptir. Çalışmamızda bu zengin örneklerden medrese kümbetinin içindeki beş niş süslemesi, beş sütun başlığı ile medrese içinde yer alan iki sütun kompozisyonu ve beş bordür süslemesi araştırma örneklemi olarak ele alınmıştır.Öğe Kırsal turizmin ekonomik- sosyal ve çevresel etkileri(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2012-12) Kadanalı, Esra; Yazgan, ŞekipKırsal turizm, tarımsal faaliyetlerin olduğu kırsal alanlarda tarım faaliyetlerinin yanı sıra yerel istihdamın teşvik edilmesi, refah seviyesinin yükseltilerek kırsal kalkınmanın sağlanmasında bir araç olarak değerlendirilmektedir. Kırsal turizm bölgenin doğal kaynaklarına ve yerel halkın yaşam biçimine göre şekillenen ve kırsal kalkınmanın sürdürülebilirliliğine katkı sağlaması nedeniyle desteklenen bir sektör haline gelmiştir. Bölgenin kalkınmasına ekonomik anlamda katkı sağlamasıyla birlikte çevresel ve sosyo-kültürel etkileri de önem arz etmektedir. Bu çalışmada kırsal turizmin gelişmesinin ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel etkilerinin önceki çalışmalardan derlenerek ortaya koyulması amaçlanmıştırÖğe Türkiye’de alternatif bir turizm sağlık turizmi(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2012-12) Aydın, OğuzSağlık turizmi son zamanlarda ülkemizin de gündemine giren bir turizm çeşididir. Son zamanlarda dünyada sağlık turizmi ile ilgili gelirlerin yaklaşık altı kat artarak 3 milyar doları bulması bu alanda faaliyet göstermek isteyen ülkelerden birisi olan Türkiye’yi de bu konuda girişim yapmaya teşvik etmiştir. Özellikle Artan talep üzerine 2007-2010 yılları arasında 22 yeni termal otel inşa edildi. Kaplıca tesis sayısı 46 ilde 240 oldu. Yatak kapasitesi ise 17,767’den 29,727’ye çıkarıldı. Türkiye’ye gelen ziyaretçileri deniz-kum-güneş üçgeninden çıkarmak isteyen Türkiye , ülkeyi sağlık turizminde de cazibe merkezi haline getirmek için çeşitli yatırımlar yapmaktadır. Türkiye Turizm Stratejisi 2023 ve Eylem Planı 2007-2013 kapsamında termal turizmi için 4 bölge oluşturuldu. 68 turizm merkezinde turizm yatırımcılarından talep beklenmektedir. Sonuç olarak Türkiye alternatif turizm alanlarından birisi olan Sağlık turizmi henüz istenilen seviyede değildir. Bu turizm faaliyeti ile ilgili yapılması gerekenler ise son bölümde ele alınmıştır.Öğe Kaybolmakta olan değerlerimizden doğal boyamacılık sanatı(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2012-12) Akyürek, CaferTurizm pazarında, doğaya dayalı turizm olarak tarif edilen kırsal turizm, sürdürülebilir kalkınma aracı olarak görülmektedir. Karaman il sınırları içinde önceleri çok önemli kültür miraslarımızdan olan halı-kilim dokumacılığının yapıldığı ve halen yer yer dokumanın devam ettiği merkezlerinden Taşkale (halı), Ayrancı Büyükkoraş-Küçükkoraş-Çat (halı)-Berendi (kilim, halı) Köyleri ile Kazımkarabekir ilçesi (kilim) kayda değer yerlerdir. Kültürel sanatlarından olan el halısı ve kilimi yapımında kullanılan iplerin doğal boyama ile hazırlanması kaybolan değerlerimizdendir. Karaman ili coğrafi konumu gereği birçok iklim karakterlerini taşıyan ender yerlerden biridir. Bundan dolayıdır ki, bizim de doğal boyamada kullandığımız birçok bitkinin yetişme yeridir. Doğal boyamacılığın temel bitkilerinden olan; kırmızı rengin ana kaynağı Rubia tinctorum L. Kılbasan Tilki Tepesi mevkiinde “boyalık “ denilen yerde, sarı renkte kullanılan Rhamnus tinctoria L. Pınarbaşı Köyü civarında, Vitis vinifera L., kahverengi renkte kullanılan Juglon regia L., gri,siyah tonlarında kullanılan Punica granatum L. kültüre de alınan boya bitkileridir. Bunların yanında sarı rengin alternatif bitkilerinden olan Antehemis tinctoria L., Verbascum sp. , Berberis sp., Hypericium sp., Salvia sp,… il sınırlarında potansiyel olabilecek seviyededir.Öğe Çoban ve konuk ağırlaması(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2012-12) Keçe Türker, SeherKırsal turizmin, amaçlarından biri de doğallığı bozulmamış yerlerde yapılan çalışmalara ilgi çekmek ve yöreye değer katmaktır. Küçükbaş hayvancılığı ve buna bağlı olan çobanlık mesleğinin yapılışını meraklılarına ve turistlere göstermenin ve yöreye gelen konukların çoban tarafından ağırlanarak mesleğin inceliklerinin göz önüne serilmesinin dikkat çekici olacağı düşünülmektedir. Bu anlamda; her yörenin kendine özgü sürdürülen çobanlık işi ve çobanlarına ait efsaneleri vardır. Çalışmada; Şe-binkarahisar örneğinden yola çıkılarak çobanlık mesleğinin işleyişinden, çobanın misafir ağırlamasından, kavalından, diğer eşyalarından ve bir çoban efsanesinden söz edilerek bilgi şölenine katkı sağlanması düşünülmüştür.Öğe Adıyaman'ın Kırsal Turizm Potansiyeli(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2012-12) Ukav, İsmailGeri kalmış yörelerin kalkınması için kırsal turizm önemli bir araçtır. Son dönemlerde dünyada olduğu gibi ülkemizde de kırsal turizm sürekli olarak gündeme gelmektedir. Kırsal turizm birçok özelliği ile yöre ekonomisine katkı ve istihdam sağlamaktadır. Adıyaman sahip olduğu turizm potansiyeli ile önemli bir konumdadır. Turizmde marka kent olma özelliği ile de bu tescillenmiştir. Tarihsel ve kültürel birçok eseri bünyesinde bulundurması yanında, kırsal turizm arz potansiyeli yönünden de büyük bir zenginliğe sahiptir. Ancak bu durum yeterince bilinmemektedir. Adıyaman’ın bu özelliğinin gündeme getirilmesiyle yerli ve yabancı turistler için daha önce keşfedilmemiş alanların keşfedilerek yöre, bölge ve ülke ekonomisine kazandırılmasında kırsal turizm önemli rol oynayacaktır. Bu çalışmada, gelir düzeyi en düşük iller arasında yer alan Adıyaman'ın turizm gelirlerinin artırılması için kırsal turizm uygulamalarının önemi üzerinde durulmuş, bu amaçla Adıyaman'ın kırsal turizm potansiyeli ortaya konulmuştur.Öğe Kırsal turizmde girişimcilik ve örgütlenme(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2012-12) Zurnacı, NedimTürkiye’de yöresel zenginliği bulunan kırsal destinasyonlar sayıca fazla olduğu halde kırsal turizm yaygınlaşmış bir olgu değildir. Kırsal peyzaj değeri yüksek, yerel kültür özelliklerinin korunduğu, özgün yöresel ürünlere sahip kırsal yerleşimlerin, bir yandan tarımsal faaliyetler sürdürülürken aynı zamanda turizm amaçlı değerlendirilmesi, kırsal kesimde istihdam imkânlarını artıracaktır. Türkiye’de artan kentleşme ile birlikte kırsal yörelerin rekreasyon alanları olarak cazibesi artmakta ve kentli nüfusun kırsalda gerçekleştirebileceği faaliyetler çeşitlenmektedir. Ülkemizin tarım potansiyeli ve gelişen doğal yaşam sağlıklı beslenme bilinci dikkate alındığında, çiftlik turizmi faaliyetleri hem işletmeler hem de tüketiciler açısından zengin fırsatlar sunmaktadır. Ülkemizde kırsal turizm, eko turizm ve çiftlik turizmi işi ile uğraşanlar genellikle bireysel çalışmalar yapmaktadır. Bu nedenle tanıtım, pazarlama ve alt yapı destekleri ve finansman ihtiyaçlarının karşılanmasında güçlükler yaşanmaktadır. Örgütlenme yetersiz olduğundan lobicilik de yapılamamaktadır. Bölgemizde tarım ve hayvancılık yapılan köylerin doğal güzellikleri, tarihi özellikleri, kültürü ve kırsal yaşamı değerlendirildiğinde yerli ve yabancı turistler için çekici özelliklere sahiptir. Bu potansiyeli kullanmasını öğrenen girişimciler turizmin lokomotif bir sektör olarak bölgeyi kalkındıracak bir duruma gelmesini sağlayacaktır. Öncelikle yerelde örgütlenme yapılırken, en küçük yerleşim birimi olan köyde çiftçilerin muhtarın ve şehirdeki kamu kurumlarında çalışanların ve turizm sektöründe çalışan uzmanların da içinde olduğu gönüllü sivil toplum kuruluşu kurulmalıdır. Uygun yörelerde kırsal turizm potansiyelinin belirlenmesi, kırsal turizmin öncelikli olarak uygulanacağı pilot bölgelerin ve yerleşmelerin seçilmesi ile çalışmalara başlanabilir. Seçilen bölgenin envanter çalışmaları tamamlandıktan sonra kamu, meslek odaları, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle eylem planı hazırlanmalıdır. Derneğimiz; Kırsal Turizm Girişimciliğinin geliştirilmesi için Üniversitelerimizden ve Avrupa Birliği projeleri ile yurt dışından bilgi desteği alarak, kırsal turizm stratejisi oluşturarak, kırsal yerleşimlerde ev pansiyonculuğunun ve çiftlik turizmi alt yapısının geliştirilmesi konularında eğitimler yapmakta olup girişimcilerin tanıtımının yapılması konusunda fuarlarda stand açılması, yazılı ve görsel basın ile iletişim kurarak kırsal turizm sektörünün geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapmaktadır.Öğe Karaman’da kırsal turizmin örneği: Sertavul(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2012-12) Uca, AlaattinKaraman, tarihi, coğrafi ve kültürel değerlere sahiptir. Bu nedenle Türkiye’deki önemli merkezlerden biridir. Karaman’da çok sayıda tarihi eser vardır. Karaman zengin bir kültüre de sahiptir. Kırsal turizm de bu bölgede önemlidir. Bu konudaki en iyi örneklerden biri Sertavul’dur. Burası Karaman’a çok yakındır. Burada küçük lokantalar vardır. Bu küçük kır lokantaları Karaman ve Mut arasındadır. Bu çalışmada Sertavul’daki küçük kır lokantaları, geleneksel yemekler ve bölgenin kültürü ele alınacaktır. Ayrıca bu konunun kırsal turizm ile ilişkisi incelenecektir. Sertavul her yönüyle tanıtılacaktır.Öğe Karamanın mağara turizmi potansiyeli ve turizm açısından kullanılabilirliği(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2012-12) Arpacı, Özgür; Zengin, Burhanettin; Batman, OrhanDünyadaki diğer ülkelerle karşılaştırıldığında ülkemiz “mağara cenneti” olarak adlandırılabilir. Ülkemizde 40.000 üzerinde mağara bulunduğu tahmin edilmektedir. Önceleri bilimsel ve sportif amaçlı ziyaret edilen mağaralar, çeşitli çevresel düzenlemelerle turizm hizmetine sunulmuştur Bu güne kadar ülkemizde 13 adet mağara turizmin hizmetine sunulmuştur. Ancak turizm amaçlı ziyaret edilebilen mağara sayısı daha fazladır. Karaman, 66 adet mağarası ile turizm amaçlı ziyaret edilebilecek potansiyele sahiptir bir ildir. Bu araştırmanın amacı, Karaman ilinin alternatif turizm potansiyelinin incelenerek, bölgenin sahip olduğu mağara turizmi potansiyelin nasıl turizm sektörüne kazandırabileceğini ortaya çıkarmaktır. Bu kapsamda “Karaman bölgesinde mağara turizmi potansiyeli var mı?”, eğer varsa “bu alternatif turizm türünün bölgenin turizm potansiyelinin artırılmasında etkili olabilir mi?” sorularına cevap aranacak ve çözüm önerileri sunulacaktır. Yapılacak olan bu araştırma bölgenin mağara turizmi potansiyeli hakkında fikir vermesi, bu potansiyelinin geliştirilmesi sayesinde Karaman turizmine sağlayabileceği katkıların faydaları ortaya koyması ve buna yönelik çözüm önerileri sunması açısından önem taşımaktadır. Araştırmanın ana kütlesini; Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi, Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Karaman oğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektörlüğü, Karaman’da Faaliyet Gösteren Turizm İşletmeleri ve STK’lar oluşturmaktadır. Ayrıca; bu çalışmada veri toplama aracı olarak görüşme tekniği kullanılacaktır. Veriler betimsel analiz ile analiz edilecektir. Sonuç olarak, Karaman ilinin mağara turizmi potansiyeli hakkında bilgi verilecek ve bu potansiyelin artırılabilmesi için yöneticilere önerilerde bulunup Karamanın mağara turizmi potansiyelinin SWOT analizi yapılacaktır.Öğe Kırsal turizm kapsamında yöre halkının kalkındırılması: Erzurum örneği(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2012-12) Fidan, Fatma; Nam, DilekKırsal turizm denilince; doğa yürüyüşleri, açık hava etkinlikleri, yeme- içme gibi tarihsel, kültürel ve doğaya ait konuları kapsayan günü birlik dinlenceler düşünülmektedir. Ancak kırsal turizm, içeriği ve kapsamı itibariyle daha geniş bir turizm türüdür ve diğer turizm çeşitlerinden farklılaşmaktadır. Yerellik ve yöreye özgülüğün belirleyiciliğinde, tarihi, kültürel ve doğaya ilişkin etkinlikler kırsal turizmin ayırıcı yönünü teşkil etmektedir. Kırsal turizm içeriği ve etkinlik türleri itibariyle kadın işgücünü gerektirmekte ve kullanmaktadır. Özellikle el sanatlarına dayalı üretim biçiminin önemli faaliyet türü olması kadınları avantajlı konuma getirmektedir. Araştırmada, kırsal turizmde kadınların yerini ve etkinliğini ortaya koymak temel hedef olmuştur. Özelikle kadınların faaliyet alanları ve çalışma biçimleri araştırılmış, kadınların hem bölgenin gelişimine katkıları, beceri ve yöresel bilgilerini hem de bir turizm etkinliği olarak değerlendiriliş biçimine yönelik algılamalarını tespit etmek araştırmanın amacı olmuştur. Kırsal kesimde turizm etkinliklerinin gelişiminde ve tanıtımında öneli rol üstlenen kadınların, girişimcilik faaliyetlerini ortaya koymak için yapılmıştır. Araştırmada, betimleyici yönteme dayalı modellerden survey tipi bir araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın veri toplama aracı ise, yüz yüze görüşme, derinlemesine mülakat ve gözlemdir. Araştırma, Sakarya’nın Taraklı ilçesinde faaliyet gösteren 50 kadın girişimci ile gerçekleştirilmiştir. Taraklı ilçesi, doğası ve tarihsel dokusu ile kırsal turizm açısından bölge de gelişen bir ilçedir. Tarihi evlerin turizm işletmesi biçimine getirilerek (restoran ve pansiyon) ve el işlerine dayalı faaliyet gösteren kadınlar araştırmanın örneklemini oluşturmuştur.Öğe Türkiye’de bağcılığın tarım turizmi (agro-turizm) içinde yeri ve önemi(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2012-12) Türkben, Cihat; Gül, Fulya; Uzar, YılmazGünümüzde turizm denildiğinde akla daha çok deniz-güneş-kum gelmektedir. Bazı bilinçli turistler tarihi mekanları ziyaret, kongre ve fuar turizmi, sağlık ve termal turizm, kış turizmini vs. tercih etmektedirler. Bunun yanında, son yıllarda yoğun kent yaşamından bunalan ve doğal hayata özlem duyan insanlar için turizm seçeneklerine yenileri eklenmiştir. Kırsal turizm olarak adlandırılan bu yeni turizm şekli ülkemiz için yeni filizlenen ve gelecek vaat eden turizm seçeneğidir. Tarım turizmi ise Kırsal turizmin bir koludur. Bu turizm şekli; şehirde yaşayan insanların, kırsal kesimdeki yaşamı daha fazla hissetmeleri ve günlük yaşamlarına daha fazla yansıtmaları, yerel kültürleri yakından tanımaları ve yaşamaları, toprakla ve tarımla yakınlaşmalarını sağlamaktadır. Ayrıca, kırsal nüfusa ek gelir sağlayarak köyden kente göç ve buna bağlı ekonomik, sosyal ve kültürel sorunların azaltılması amacını taşımaktadır. Bağcılık yapılan; Çanakkale’de Bozcaada, İzmir’de Şirince, Çeşme (Alaçatı) ve Foça, Nevşehir’de Kapadokya, Tekirdağ’da Şarköy ve Mürefte, Denizli’de Pamukkale, Balıkesir’de Avşa, Bursa’da İznik tarım turizmi (Agro Turizm) açısından potansiyeli yüksek yörelerimizdir. Son yıllarda aratan iç ve dış turizme paralel olarak şarap tüketiminin artmasıyla yeni bağ alanlarının oluşturulmasına ve yeni üzüm çeşitlerinin yetiştirilmesine neden olmuştur. Bu yörelerde “bağ turizm’inin teşvik edilmesi gerekir. Ülkemizin buna benzer yörelerinde görülebileceği gibi tarım turizmi doğrultusunda bağcılık ve şarapçılığın geliştirilmesindeki yönetim ve planlamalar yapılmalıdır.Öğe AB’de kırsal turizmde İlk 5 ülke ve Türkiye’de kırsal turizm(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2012-12) Aydın, Oğuz; Aydın, OğuzKırsal turizm ülkemiz için son yıllarda çokça duyulmaya başlanan bir kavram . Özellikle küresel ısınmanın da etkisi ile alternatif turizm arayışları insanları deniz, kum ve eğlence anlayışından dağ, göl, rafting gibi alanlara doğru itmiştir. Ülkemiz son zamanlarda kırsal turizm ile ilgili olarak dünyadan ve özellikle yakın komşularımızdan ve AB ülkelerinden de taleplerle karşı karşıya kalmaktadır. Özellikle AB üyesi ülkelerden bu noktada bir talep olması öncelikle dünyada daha sonra AB üyesi ülkelerde nasıl bir kırsal turizm anlayışının olduğu konusunu inceleme zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada da bu konulara değinilmiş, öncelikle kırsal turizmin dünyadaki yerine kısaca değinildikten sonra AB üyesi ülkelerden olan Fransa , İtalya , İspanya, Almanya , İngiltere’deki kırsal turizm incelenmiştir. Sonuç olarak Türkiye bu ülkelerdeki uygulama alanları arasında kırsal turizmde geride kalmış bir ülke olarak karşımıza çıkmıştır. Mevcut uygulamalara ne gibi katkı sağlanabileceği ve ne gibi düzenlemeler yapılabileceği fikri ise son bölümde tartışılmıştırÖğe Kırsal turizme olan talepte yöresel yiyecek ve içecek kültürünün rolü(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2012-12) Kesici, Mustafaİnsanların turizm algılamasındaki ve isteklerindeki hızlı değişiklikler turistik ürün çeşitlendirilmesine olan ihtiyacı artırmıştır. Turistik ürün çeşitlendirmesine giderken kültürel, ekonomik ve ekolojik değerleri koruma ve katma değer sağlanması ayrıca turizm faaliyetlerinin deniz-kumgüneş tekelinden kurtarılarak ülkelerin tüm bölgelerine ve dört mevsime yayılması hedeflenmektedir. 1990lardan beri sürdürülebilir turizmin öneminin daha dikkatli vurgulanmasıyla birlikte kırsal turizm destinasyonları tüm dünyada turizm pastasındaki payını büyütmüştür. Bu çalışmada kırsal turizm irdelenmiş ve ülkemizde bu turistik ürüne olan talebi artırmak amacıyla halihazırda geniş bir yelpazeye sahip yöresel yiyecek ve içecek kültürünün rolü araştırılmıştır. Dünya genelinde birkaç örnek bölge incelenerek ülkemizde oluşturulabilecek bir kırsal turizm modeli için zengin yiyecek içecek kültürümüzden nasıl faydalanabileceğimiz hakkında öneriler sunulmuştur.Öğe Balıkesir ilinin kırsal turizm potansiyelinin değerlendirilmesi(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2012-12) Özdemir Yılmaz, Gülay; Kafa Gürol, NeşeToplumların sosyo- ekonomik gelişmelerine bağlı olarak seyahat tercihlerinde de birtakım değişiklikler meydana gelmeye başlamıştır. Bu nedenle, değişen turizm talebine cevap verebilmek, turizmden daha fazla fayda sağlayabilmek ve rakipler karşısında rekabet üstünlüğü elde edebilmek için farklı turizm çeşitlerinin geliştirilmesi oldukça önemli hale gelmiştir. Alternatif turizm çeşitlerinden biri de, kırsal turizmdir. Günümüzde şehirleşmenin beraberinde getirdiği artan gürültü, çevre kirliliği, tekdüzelik, stres, vb. yaşanan pek çok olumsuzluk, turizm anlayışının da yavaş yavaş kırsal turizmi benimser bir hal almaya başlamasını sağlamıştır. Türkiye, kırsal turizm için elverişli bir coğrafi yapıya, kültürel ve beşeri bir dokuya sahiptir. Sahip olunan bu zengin kaynaklar ile, kırsal turizmde artan talebi karşılayabilir, kırsal turizmden önemli bir pay alabilir, sağlayacağı avantajlardan fazlasıyla yararlanabilir. Ancak tüm turizm çeşitlerinde olduğu gibi, kırsal turizmden de bahsederken yöresel analizlerin yapılmasının önemli olduğunu söylemek gerekmektedir. Kırsal turizme yönelik yöresel imkanların tespit edilmesi ülke genelinde turizm stratejilerinin daha gerçekçi bir şekilde belirlenmesi açısından oldukça önemlidir. Kırsal turizm açısından gelişme potansiyeline sahip her bir yörenin ayrıntılı bir şekilde güçlü ve zayıf yanlarının, tehdit ve fırsatlarının ortaya konulması böylelikle yol haritasının oluşturulması gerekmektedir. Çalışmamızın temel amacı da bu düşünce üzerine kuruludur. Ülkemizin kırsal turizm açısından önemli bir yöresi olabilecek ve 2023 Türkiye turizm stratejisinde de önemi vurgulanan Balıkesir ilinin kırsal turizm potansiyeli değerlendirilecek ve geliştirilmesi için önerilerde bulunulacaktır.Öğe Kırsal kalkınmada kırsal turizmden yararlanma olanakları: Gökçeada örneği(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2012-12) Özdemir, ServetBu çalışmada, kırsal kalkınmada kırsal turizmden yararlanma olanakları Gökçeada için ele alınmıştır. Gökçeada’nın sahip olduğu sosyal, kültürel ve doğal kaynakların değerlendirilmesiyle; ada kırsal turizm çekim merkezi olabilecektirÖğe Eğil ilçesi kırsal turizm potansiyelinin değerlendirilmesi(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2012-12) Karakaş, AyhanEğil ilçesi Diyarbakır ilinin kültürel ve doğal zenginliği en fazla olan ilçelerinden biridir. Peygamberlerin kabirleri, antik kalesi, baraj gölü sayesinde mesire alanı olarak günübirlik ziyaret edilebilecek, Diyarbakır iline yakın en güzel doğal mekândır. Turizm, çoğu ülkede düşüşte olan geleneksel sanayileri tamamlamak, izole edilmiş iş alanları ve kırsal kesimi geliştirme aracı ve kırsal sosyo ekonomik gelişme ve yenileşme için etkili bir katalizör olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda Eğil ilçesinin sahip olduğu tarihi ve doğal güzelliklerini ortaya çıkarmak, bu güzelliklerin tanıtımını ve buraya gelecek olan misafirlerin ihtiyaçlarını karşılayabileceği küçük konaklama işletmeleri, baraj gölü çevresinde yiyecek içecek tesisleri ve halka açık mesire alanları ve yöresel ürünlerin tanıtılıp satıldığı alışveriş mekânları oluşturmak önem taşımaktadır. Eğil’de, Dicle Nehrinin, şimdi Dicle baraj gölünün doldurduğu kanyon buranın en kayda değer doğal güzelliklerinin bulunduğu bir mekândır. Eğil Feribot iskelesinden kalkan teknelerle günübirlik bir taraftan Kralkızı barajına kadar diğer taraftan Dicle-Hani Karayolu köprüsüne, köprünün kuzeyinde Akdağ eteklerine kadar gidip gelmek mümkün. Bu kısa tur esnasında kanyonun sağlı solu yamaçlarında Güneydoğuda pek de alışık olmadığımız bir manzarayı, yeşil bir bitki örtüsünü, meşe ormanını görmek mümkün. Keza kanyondaki dik kayalıklar özellikle Dağcılık sporu ile uğraşanlara eşsiz fırsatlar sunmaktadır. Tırmanma ve yürüyüşler yapmaya everişli imkânlar sunmaktadır. Yine baraj gölü özellikle su sporları ile uğraşanlar için bulunmaz bakir bir alandır. Bu alanda yüzme, her türlü su sporu yapma, yarışmalar düzenlemeye müsaittir. Özellikle yeterince tanıtılmadığı için inanç turizmi bakımından da yeterli ilgi görmemektedir