Yazar "Dilber, Abdülkadir" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Fabrication of hydrophobic waste based-microfibers ıncorporated with green synthesized metal oxides for oil/water separation applications(Springer Science and Business Media B.V., 2025) Dilber, Abdülkadir; Hussaini, Ali Akbar; Durmaz, Fatih; Ulukus, Deniz; Yıldırım, MuratDeveloping affordable, long-lasting, and effective membranes is essential for the treatment of oily wastewater, which has become a substantial problem. In this study, an affordable and environmentally-friendly hydrophobic microfibers were designed. Polystyrene wastes were recycled into a functional hydrophobic microfiber. ZnO, CuO, and CuO-ZnO nanoparticles were synthesized using pine pollen waste via green approach. Thereafter, green synthesized nanoparticles were incorporated into recycled polystyrene to fabricated an efficient microfiber. Fabricated microfibers were characterized via FT-IR and XRD, SEM and SEM–EDS. Water contact angle of the polystyrene nanofibers were increased from 123.5° to 139.1° by metal oxide incorporation. Separation efficiency of the polystyrene microfiber was also improved by addition of green synthesized CuO to 81.84%. Notably, these environmentally-friendly membrane nanocomposites can be used in water–oil separation applications successfully.Öğe Z Kuşağının beslenme alışkanlıklarını etkileyen faktörler(2021) Dilber, Abdülkadir; Dilber, FadimeGünümüzde bireylerin hayat tarzlarını ve davranışlarını etkileyen önemli etmenlerden biride kuşak farklılıklarıdır. Özellikle yiyecek tercihleri göz önüne alındığında, Z kuşağı bireylerde farklı tercihlere ve beklentilere dönüşebilmektedir. Yapılan araştırmanın amacı, Z kuşağı bireylerinin yiyecek seçiminde hangi etmenlerden etkilendiklerini ve Z kuşağı bireylerinin hangi yiyecek gruplarına daha fazla önem verdiklerini araştırmaktır. Bu kapsamda, Z kuşağından 392 kişi ile görüşülerek veri toplanmıştır. Yapılan analizlerde, erkek katılımcılar en çok fastfood gıdalarını tercih ettikleri belirlenmiştir. Kadınlar ise; sokak yemeklerini ve geleneksel yiyecekleri tercih etmektedirler. Araştırma bulguları, Z kuşağı katılımcılarının düzenli bir beslenme alışkanlığına sahip olmadığını ortaya koymaktır. Tercih edilen yiyeceklerin lezzetli, ekonomik, doyurucu ve sağlıklı olması Z kuşağı için en önemli etmenler olarak ortaya çıkmaktadır. Z kuşağının yiyecek tercihleri ile yaş ve eğitim değişkenler açısından anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.