2023 - Cilt: 1 Sayı: 1
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Güncel Gönderiler
Öğe Gıda atıklarının yönetimi ve değerlendirilmesi(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2024) Okumuş, EmineSon yıllarda gıda atığı, toplanmasından imhasına kadar olan süreçte uluslararası bir sorun haline gelmiştir. Küresel olarak üretilen gıdaların yaklaşık üçte biri, insan tüketimine ulaşamamaktadır. Atıkların bertarafı konusunda uygulanan yakma işlemi, başta içme sularına ve çevreye verdiği zararın yanı sıra, büyük miktarlarda sera gazı emisyonuna da sebep olmaktadır. Ortaya çıkan bu sorunlar, ülkeleri, yöneticileri, kamu kurum ve kuruluşları ile vatandaşların ortak hareket etmesini sağlayarak çeşitli çözüm yollarının arayışına yöneltmiştir. Gıda atıklarını yönetmenin en etkili yolu, kaynağında etkili bir şekilde ayrıştırma ve katma değeri yüksek ürünlerin üretimine yönelik endüstriyel süreçlerde geri dönüşüm yoluyla yakma ve depolama seçeneklerini azaltmaktır. Enerji ve diğer katma değerli ürünlerin üretimine yönelik gıda atıklarıyla ilgili artan bir hızda çeşitli araştırmalar yürütülmektedir. Bu derleme, gıda atıklarının katma değeri yüksek ürünlerin üretimi için kullanılmasına, etkili gıda atık yönetiminin küresel gıda israfını en aza indirmeye nasıl yardımcı olabileceğine, salgının gıda israfı üzerindeki etkisine ve bu sürecin içerdiği zorluk ve fırsatları konu edinmektedir.Öğe Zeytinde bulunan polifenoller ve farmakolojik etkileri(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2024) Temiz, Mehmet AliAkdeniz tarzı beslenmenin vazgeçilmezi olan zeytinin sunmuş olduğu faydaların başında antioksidan etkisi vardır. İçerdiği zengin fenolik bileşikler sayesinde oksidatif stresin azaltılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu sayede diğer rahatsızlıkların ve hastalıkların önlenmesinde ya da tedavisinde ayrıca fayda sağladığı söylenebilir. Zeytin ve yaprağından elde edilen ektstraktının yanın da içerdiği önemli fenolik bileşikler arasında olan Oleuropein ve Hidroksitirozol pek çok çalışmaya konu olmuştur. Bunlar arasında en çok antioksidan, antidiyabetik, antimikrobiyal, anti-inflamatuar, antihipertansif ve antikanser etkiler araştırılmıştır. Zeytin zengin biyoaktif bileşikleri ile hem bireysel hem de sinerjistik olarak çeşitli farmakolojik etkiler göstermektedir. Zeytinde en bol bulunan ve en aktif madde olan Oleuropeinin enzimlerin inhibe, modüle ve/veya regüle edilmesinde baş rolü oynadığı söylenebilir.Öğe Saponozitlerin olumlu allelopatik etkilerinin değerlendirilmesi(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2024) Güleç, AslıBitkilerin sahip oldukları çeşitli fitokimyasallar, günümüzde çok farklı alanlara hitap eden bir araştırma konusu haline gelmiştir. Bunlardan biri yüksek biyolojik aktiviteye sahip saponozitlerdir. Çok sayıda bitkide ve bitkisel ürünlerde yaygın olarak bulunabilen saponinler; steroidal veya triterpenoid glikozitler olarak incelenmektedir. Bu derlemede, allelokimyasal özelliğe sahip saponinlerin olumlu etkilerine değinilmiştir.Öğe Tarımda biyokömür: toprak iyileştirmesi ve ürün verimliliği için sürdürülebilir bir yaklaşım(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2024) Özcan, Ali; Tuncer, AliBu çalışmanın özeti, tarımda biyokömürün kullanımının toprak iyileştirmesi ve ürün verimliliği açısından sürdürülebilir bir yaklaşım sunduğunu vurgulamaktadır. Biyokömür, tarımsal ve ormansal atıkların kontrol edilen bir piroliz süreciyle karbonize edilmesiyle elde edilen karbon zengini bir malzemedir. Bu malzemenin topraklara uygulanması, toprak verimliliğini artırma, su tutma kapasitesini iyileştirme ve bitki besin maddelerinin daha etkili kullanılmasını sağlama potansiyeline sahiptir. Biyokömürün toprak mikrobiyotası ve biyolojik aktivite üzerinde olumlu etkileri, sürdürülebilir tarım uygulamalarına katkı sağlamaktadır. Ayrıca, biyokömürün iklim değişikliği ile mücadelede karbon tutma yeteneği, bu malzemenin çevresel sürdürülebilirlik açısından önemini vurgular. Bu çalışma, biyokömürün tarımda kullanımının çeşitli avantajlarını ele alarak, sürdürülebilir tarımın teşvik edilmesine yönelik önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.Öğe Fonksiyonel gıda kavramına bir bakış: süt ve süt ürünleri(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2024) Şen Arslan, Hülya; Kaymaz, KübraGıdaların insanların refahı ve yaşam uzamasındaki aktif rolünün yanı sıra; bulaşıcı olmayan, kronik hastalıkların başlaması veya gelişmesinin önlenmesinde tüketici ilgisinde bir artış olmuştur. Bu sebeple fonksiyonel gıdalar incelenmeye başlanmıştır. Süt ve süt ürünleri insan beslenmesinin ayrılmaz bir parçası olmasıyla beraber ve biyolojik değeri yüksek proteinlerin, kalsiyumun, esansiyel yağ asitlerinin, amino asitlerin, yağın, suda çözünen vitaminlerin ve çeşitli biyokimyasal ve fizyolojik işlevler için oldukça önemli olan çeşitli biyoaktif bileşiklerin taşıyıcıları olarak kabul edildiklerinden bu bağlamda hayatımızda düzenli yer edinmesi gereken bir fonksiyonel gıda grubudur. Kefir, simbiyotik bir ilişki içinde yaşayan bakteri ve mayaların spesifik ve karmaşık bir karışımı fermente süt ürünüdür. Son zamanlarda iddia edilen sağlık yararları nedeniyle kefir önemli bir fonksiyonel süt ürünü haline gelmekte ve sonuç olarak kefir üzerine araştırmalar artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, süt ve süt ürünlerinin fonksiyonel gıda olarak incelenmesi ve süt ürünleri grubundan olan kefir hakkında bilgi vermektir.