2024 - Cilt: 2 Sayı: 1
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Güncel Gönderiler
Öğe Botanical characteristics, nutritional value, and economic ımportance of the Brassica genus(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2024) Yirmibeş, Büşra; Ülger, NurBrassica species are utilized for various purposes, including human and animal nutrition, oil and spice production, by employing different plant tissues. These plants play a crucial role as oilseed crops globally, contributing significantly to vegetable oil production. Brassica species are also rich in vitamins, minerals, and phytochemicals, offering numerous health benefits. Additionally, they are used in the biofuel and petrochemical industries. The self-incompatibility of many Brassica species necessitates cross-pollination, which enhances genetic diversity and benefits breeding programs. This review comprehensively examines the botanical characteristics, nutritional value, and economic importance of the Brassica genus. The information presented in this study holds significant importance for advancing more efficient agricultural practices, promoting healthy nutrition, guiding sustainability efforts, and introducing innovative approaches to breeding programs.Öğe Farklı yöntemlerle uygulanan katı ve sıvı solucan gübresinin makarnalık buğdayın gelişim, verim, kalite ve beslenmesi üzerine etkisi(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2024) Kütük, Mehmet Ali; Uçgun, KadirTarımsal üretimde toprakların sürdürülebilir kullanımı için organik gübreler kritik rol oynar. Organik gübreler içinde solucan gübreleri gerek üretim kolaylığı gerekse atıkların değerlendirilmesi açısından önemli bir üründür. Yapılan bu çalışmada ticari olarak üretilen solucan gübresinin sıvı ve katı formunun, makarnalık buğdayın gelişimi, verim, kalite ve beslenmesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü yapılan çalışmada 4 uygulamanın (Kontrol; ekimden önce ekilecek tohumların sıvı solucan gübre ile kaplanması; katı solucan gübresinin tohum yatağına uygulanması; sıvı solucan gübresinin yapraktan uygulanması) bitki boyu, metrekaredeki kardeş sayısı, başak uzunluğu, başakta tane sayısı, bin tane ağırlığı, tane verimi, biyolojik verim, hasat indeksi, tanenin ham protein içeriği, yaprak ve tanenin N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn, Zn ve B içerikleri üzerine etkisi değerlendirilmiştir. Yukarıda bahsedilen tüm parametreler için uygulamaların etkisi istatistiksel önemsiz bulunmuştur. Bitki gelişimini doğrudan etkileyen kimyasal gübrelerin tüm parsellere standart olarak uygulanmasının bu sonuçlar üzerine etkili olduğu düşünülmektedir. Sonuç olarak denemenin yapıldığı şartlar altında Çeşit-1252 makarnalık buğdayın gelişimi, kalite özellikleri ve mineral beslenmesinde vermikompostun etkisi olmamıştır. Makarnalık buğday üretiminde kimyasal gübrelemenin yapıldığı üretim alanlarında ekonomik açıdan vermikompost uygulamasının yapılmaması önerilmiştir.












